Natuurlijke gaven en talenten ontdekken - ME-SCAN

Weet jij welke gaven en talenten jij van nature bezit?

Tot voor kort wist ik dit zelf ook nog niet. Mijn hele carrière deed ik dezelfde soort jobs, met dezelfde soort taken, die dezelfde soort skills vroegen. Ik was er erg goed in dus ik ging er van uit dat dit pad dan ook voor me weggelegd was maar niets was minder waar…

Nadat ik steeds tegen dezelfde problemen aanliep in verschillende jobs (weliswaar allemaal met min of meer dezelfde jobinhoud) was ik het beu en volgde ik zelf loopbaanbegeleiding. Want wat deed ik nu eigenlijk graag en waar was ik goed in? Ik deed een aantal testen, vragenlijsten die ik moest invullen met de dingen die ik goed kon en die ik graag deed. Deze testen vulde ik volledig rationeel in, met mijn hoofd dus... Het resultaat? Alles wat ik tot dan gedaan had in mijn vorige jobs scoorde heel hoog, ahja want die skills had ik goed ontwikkeld en wat doen mensen graag…? Exact… de dingen waar ze goed in zijn… Mijn probleem was dus eigenlijk niet opgelost en ik bleef maar verder doen wat ik tot dan altijd gedaan had.

Tot ik op een bepaald moment zelf de opleiding tot systemisch loopbaancoach volgde bij Carecoaching, meteen ging er een wereld voor me open. Wat bleek namelijk? Wat we heel goed kunnen is daarom niet altijd het beste voor ons. Hoe dat kan? Ieder mens bezit een aantal gaven en talenten van nature en daar bovenop ontwikkelen we doorheen ons leven ook een heel aantal competenties. Sommigen die van nature gelukkig bij ons passen maar vaak ook een aantal die niet zo goed bij ons passen maar die we uit overleving ontwikkeld hebben. Ingewikkeld? Het feit is dat die ontwikkelde competenties die van nature niet bij ons passen ons wel goed dienen, aangezien we er erg goed in zijn geworden. Helaas is er ook een minder goede kant aan, ze kosten ons namelijk enorm veel energie, zeker in stressvolle momenten, en zorgen ervoor dat we deze energie niet kunnen gebruiken voor competenties die wel van nature goed bij ons zouden passen.

Hoe wij dit bij jou kunnen ontdekken? Een van de tools die we hiervoor gebruiken is de Me-Scan, een prachtig ontwikkelde talentenscan van The True Talent Team die we als Carecoach inzetten voor persoonlijke ontwikkeling waardoor je echte natuurlijke talenten en gaven duidelijk worden maar ook gevoeligheden en valkuilen. De Me-Scan is een tool die je in contact brengt met je krachten, je groeimogelijkheden en je aangeleerde gedrag. Het is een bewustmakingsproces naar datgene wat je gelukkig maakt (natuurlijke kracht), datgene wat je gelukkig kan maken (natuurlijk potentieel), en datgene waar je waarschijnlijk erg goed in bent maar je veel energie kost (kwetsbare kracht). Vanuit de Me-Scan gaan we op zoek naar wat je nodig hebt om jouw kracht optimaal te benutten, of naar dat wat je tegenhoudt. Het helpt om inzicht te krijgen in de eigen situatie, de toekomstmogelijkheden en de verschillende manieren om met jezelf aan de slag te gaan.

Uiteraard heb ik zelf deze test ook gedaan en wat een wereld van verschil! Dit maakte zoveel duidelijk! Er kwam niks zakelijk en plannend of organiserend uit maar dat ik graag met mensen wilde werken, iets mensgericht, communicatief, vernieuwend en zelfstandig. Het totaal tegenovergestelde van mijn testen bij de vorige loopbaanbegeleiding dus en ook totaal het tegenovergestelde van alles wat ik tot dan toe in mijn vorige jobs gedaan had. Het is dus niet omdat je ergens heel erg goed in bent dat dat jou ook automatisch gelukkig maakt en je energie geeft.

De Me-Scan laat je dus je echte ware ik zien met al zijn potentieel en al zijn competenties… Ben jij er klaar voor om te ontdekken wat je echt wil, wat je echt energie geeft en gelukkig maakt…?

Volg ons zeker ook op Facebook (fb.me/wijzijnmeer) voor meer artikels en informatie over het thema systemisch coachen, de Me-Scan en nog tal van andere onderwerpen.