Wat is zichtbaarheid voor jou? Voel jij je gezien? Hoe maak jij je zichtbaar? En wie ziet jou dan?

Het is een woord waar we niet vaak bij stilstaan maar wat absoluut de moeite is om eens even over te reflecteren. Want het gaat hier niet over wie jou ziet wandelen over straat, nee, wie ziet de echte jou diep vanbinnen. Je kern, je wezen, je ZIJN …

Ik heb me altijd redelijk onzichtbaar gevoeld. Ik viel niet op in de massa, ik kwam niet op de voorgrond, hield me stil en rustig. Ik dacht er nooit over na, het was nu eenmaal zo, mensen beschreven me als een verlegen en stil iemand. Prima dacht ik, want dat is ook wie ik ben.

Door het systemisch werk dat ik verricht, niet enkel bij mijn cliënten maar ook bij mezelf ben ik beginnen opmerken dat die zichtbaarheid voor mij toch wel echt een dingetje is. Ik begreep alleen nog niet goed waarom. Zoals bij alles in het leven moet er vaak eerst wat tijd overheen gaan voor alle puzzelstukjes in mekaar vallen of voordat bepaalde dingen in het bewuste treden. Dat is dan de weg die nodig is geweest om je te leiden naar het punt waarop je nu bent.

Dus die zichtbaarheid kwam de laatste tijd weer steeds vaker op mijn pad. Als zelfstandige is het belangrijk om zichtbaar te zijn. Dat was pittig voor mij, een echte uitdaging. Ik maakte mezelf wel fysiek zichtbaar maar ik voelde dat mijn eigenheid, mijn ZIJN nog steeds niet zichtbaar was.

Er kwam zelfs een bepaald moment een systemische zin naar boven “ik mag niet zichtbaar zijn”. Dit maakte me duidelijk dat er echt een diepgeworteld patroon in mijn familiesysteem zit hierover. Door hiervan bewust te worden kon ik geleidelijk aan verbanden leggen. Een paar dagen geleden vielen de puzzelstukjes in elkaar. Ik voel me nu eindelijk voor de eerste keer in mijn leven echt zichtbaar, heel erg kwetsbaar ook tegelijkertijd maar dat is oké. Ik hoop dat ik de zichtbaarheid op de lange termijn ook kan vasthouden.

Zichtbaarheid en echt gezien worden begint bij jezelf dus stel jezelf even de vraag “WAT ZIE IK?” en “WAT VOEL IK ALS IK ECHT NAAR MEZELF KIJK?”. Want als jij jezelf kan zien voor wie je echt bent dan pas kunnen anderen dit ook. 

Word je ergens getriggerd door dit verhaal en wil je hier graag mee over weten? Contacteer me dan gerust en ik ga graag met jou op weg om zichtbaar te worden. 
Volg ons zeker ook op Facebook (fb.me/wijzijnmeer) voor meer artikels en informatie over het thema systemisch coachen en nog tal van andere onderwerpen.